Výročie smrti biskupa Romžu si pripomenú aj slovenskí biskupi

28.10.2007 Prešov

Košice/Prešov 28. októbra (TASR) - Košický gréckokatolícky exarcha Milan Chautur a prešovský gréckokatolícky biskup Ján Babjak odcestovali na Ukrajinu do Užhorodu na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 60. výročia ...
"Teodor Romža bol 1. novembra 1947 otrávený v mukačevskej nemocnici, kde bol hospitalizovaný po neúspešnom atentáte pri Ivanovciach. Vojenské nákladné auto narazilo do povozu, ktorý viezol biskupa a jeho sprievod. Po náraze sa útočníci snažili biskupa dobiť železnými tyčami a palicami, čo im prekazil neočakávaný príchod poštovej dodávky. Agentka NKVD (pozn. red. : doslovne Ľudový komisariát vnútra, ruský ekvivalent ministerstva vnútra zodpovedný za špionáž a atentáty počas stalinizmu) sa v nemocnici prezliekla za zdravotnú sestru a zranenému biskupovi podala jed, " povedal hovorca prešovského gréckokatolíckeho biskupstva Ľubomír Petrík.
Teodor Romža sa stal jednou z obetí frontálneho útoku proti gréckokatolíckej cirkvi v Sovietskom zväze a iných krajinách. V roku 1950 bola gréckokatolícka cirkev zakázaná aj v Československu. "Bol to Stalinský spôsob odstránenia gréckokatolíckeho biskupa, ktorý žil svätým životom, " dodal Petrík. Práve jeho mučenícka smrť a mravne bezúhonný život sa stali predpokladmi na to, aby biskupa Romžu pri svojej návšteve Ukrajiny v dňoch 23. až 27. júna 2001 pápež Ján Pavol II. vyhlásil za blahoslaveného.
Program spomienkovej slávnosti v Užhorode potrvá od 29. do 31. októbra. V rámci spomienky sa uskutoční aj stretnutie gréckokatolíckych biskupov, ktorí pochádzajú z pôvodnej mukačevskej eparchie.
"Prešovská gréckokatolícka eparchia vznikla v roku 1818 vyčlenením jednej časti veľkej mukačevskej eparchie. Na stretnutí sa zúčastnia aj americkí biskupi z Toronta, Van Nuys a Pittsburgu, ktorí pochádzajú z mukačevskej eparchie, " doplnil Petrík. Americkí biskupi spojili pozvanie do Užhorodu aj s návštevou biskupstva v Prešove a v Košiciach.
 

Vyberte región